هندوانه جزو صیفی جاتی است که سرعت رشد خوبی داشته و کاشت آن نیاز به مراقبت بالایی ندارد. این میوه را میتوان از طریق روش های مختلفی مانند کشت زیرپلاستیک در مزارع یا در گلدان در خانه پروراند. یکی از دلایل مهمی که کشاورزان به سراغ هندوانه کاری میروند، سهولت در مراحل کاشت، رشد و برداشت هندوانه است. این میوه تابستانی به دلیل طعم خوب، رفع حس تشنگی و خستگی طرفداران زیادی دارد. تا جاییکه شاهد فروش آن حتی در فصول سرد سال نیز هستیم. همانطور که قبلا گفتیم با استفاده از فضاهای گلخانه ای یا نایلون های کشاورزی میتوان محصولات خارج از فصل را کاشت و فصل برداشت آنها را افزایش داد. از آنجایی که هندوانه قابلیت رشد در تابستان خشک با آب کم را دارد در ادامه مطلب به بررسی چگونگی روش کاشت هندوانه خواهیم پرداخت.

دمای لازم نوع خاک زمان رشد PH مناسب
15 تا 20 درجه سانتی گراد انواع خاک بخصوص شنی، رسی و لومی 4 ماه 5 تا 7

آموزش مرحله به مرحله کاشت هندوانه

1. انتخاب نوع هندوانه

هندوانه به دو صورت بذر و نشاء کشت می شود. در مناطق شمالی یا جنوبی به دلیل مرطوب بودن شرایط آب و هوایی کشت به صورت بذر و در سایر مناطق کشت به صورت نشا انجام میشود. بذر هندوانه همان تخم های هندوانه هستند که به رنگ های سفید، زرد، قهوه ای مایل به سیاه دیده میشوند. هندوانه های بیضی شکل که قالبا رنگ سبز کم رنگ یکدستی دارند بعلت شکل ظاهری شان نیازمند فضای بیشتری برای رشد هستند. اما نوع دیگر آنها هندوانه های گرد که رنگ سبز پررنگ پلنگی دارند شکل دایره ای داشته و فضای کمتری را اشغال میکنند.

انتخاب بذر (نشاء) هندوانه

2. انتخاب مکان کاشت هندوانه

گیاه هندوانه به علت داشتن شاخه های بزرگ برای رشد به حدود 2 متر فضا نیاز دارد. توصیه میکنیم حجم هندوانه کاری خود را نسبت به فضایی که دارید انتخاب کنید. هم چنین محیطی که از نور کافی برخوردار باشد را برای کاشت هندوانه در نظر بگیرید.

فضای لازم برای کاشت هندوانه تخمی

3. شخم زدن خاک

با توجه به نفوذ ریشه هندوانه در طول مراحل رشد تا عمق 2 متری زمین، باید در فصل پاییز سال قبل از کاشت بذر هندوانه حتما زمین را شخم بزنید تا با شکستن سنگ و کلوخ های بزرگ، زمین را یکدست کنید. هم چنین با شخم زدن ریشه گیاهان جامانده در خاک به روی سطح زمین می آید و میتوان آنها را جمع آوری کرد.

حتما بخوانید: کشت زیرپلاستیک خربزه

4. سنجش حاصلخیزی خاک

در ادامه مراحل کاشت هندوانه باید به حاصلخیزی خاک نیز توجه کرد. با یک روش ساده میتوان فهمید. اگر پس از بارش باران آب داخل خاک نفوذ نکرد و روی سطح، داخل گودال های کوچک باقی ماند یعنی این خاک برای کاشت هندوانه زهکشی مناسبی ندارد و در صورت کاشت نتیجه خوبی نخواهید گرفت.

5. اندازه گیری PH خاک

پی.اچ 6 تا 6.8 برای کاشت هندوانه مناسب است. حتما قبل از کاشت این نکته را در نظر بگیرید تا در غیر این صورت از ترکیبات و مکمل های لازم استفاده کنید.

6. ایجاد ردیف های مرتفع

در زمین خود ردیف هایی موازی با ارتفاع بالاتر از سطح خاک ایجاد کنید. هر ردیف حدود 1 تا 2 متر از هم فاصله داشته باشند. بعلت گیاه پر شاخ و برگ هندوانه و رشد علف های هرز در ادامه مراحل، این فضای خالی میتواند تا حد زیادی به شما برای رفت و آمد و رسیدگی به میوه ها کمک کند. خیلی از کشاورزان در این مرحله، روی ردیف های ایجاد شده نایلون مالچ کشاورزی میکشند تا علاوه بر حفظ نظم زمین، از رشد علوف هرز و آسیب های احتمالی به ریشه گیاه نیز جلوگیری شود. بذر یا تخم هندوانه را در فواصل مشخص در این ردیف ها پاشیده و بکارید. در صورت استفاده از نایلون مالچ، فقط محل کاشت بذرها را سوراخ کنید.

ایجاد ردیف های مرتفع با نایلون مالچ

7. روش کاشت هندوانه تخمی

پس از ایجاد ردیف ها، تخم های هندوانه را در فواصل یک متری از هم در دل زمین به عمق 2 سانت بکارید. با انگشتان دست خود کمی خاک را گود کنید. هم چنین میتوانید هر چند تخم را در یک حفره بگذارید و سپس روی آنرا با خاک بپوشانید. کاشت بذر در شهرهای گرمسیر در اواخر زمستان و در مناطق معتدل، در فروردین ماه انجام میشود.

8. جوانه زدن

دمای مناسب برای جوانه زدن بذرها 15 تا 20 درجه سانتیگراد است. با گذشت حدودا 10 روز از کاشت آنها، شاهد جوانه زدن بذرها خواهید بود. البته این بازه زمانی به دمای خاک و سایر عوامل محیطی نیز بستگی دارد. فقط توجه داشته باشید که در زمان رشد جوانه روزی یکبار باید گیاه آبیاری شود طوریکه فضای اطراف آن همیشه رطوبت کافی را داشته باشد. برای جوانه زنی سریعتر تخم ها میتوانید آنها را دو روز قبل از کاشت در پارچه های مرطوب در دمای 25 درجه سانتی گراد نگه دارید.

کاشت بذر (تخم) هندوانه

9. مالچ پاشی

با رشد بیشتر جوانه ها و هنگامی که ارتفاع گیاه با ده سانت رسید اطراف فضای گیاه را مالچ پاشی کنید. اینکار از رشد علف های هرز جلوگیری میکند. همانطور که اشاره شد میتوانید از همان ابتدا و در مرحله 6 که ردیف های موازی ایجاد کردید نایلون مالچ کشاورزی را روی زمین قرار دهید.

10. کود دادن

یکی دیگر از موارد مهم در سری مراحل روش کاشت هندوانه تخمی کود دادن است. البته که هندوانه به نسبت میوه هایی مانند خربزه و خیار کود کمتری لازم دارد. از کودهای شامل ازت، فسفر، پتاس حدود 5 ماه قبل از کاشت محصول میتوانید در زمین استفاده کنید. درنهایت میزان کود مصرفی برای هندوانه  حدود 5 تن در هر هکتار برآورد شده است. کوددهی باید در مراحل کاشت، ایجاد شاخ و برگ جدید، هنگام شکوفه زدن و بعد از تشکیل میوه انجام شود.

11. شکوفه زدن گیاه

پس از شکوفه زدن گیاه، شدت آبیاری را از هر روز به 3 روز درمیان کاهش دهید. در صورتیکه اثرات پژمردگی در گیاه دیده شد حتما به آن آب بدهید. با کاهش آبیاری، شرینی طعم هندوانه بیشتر میشود. 92% هندوانه از آب تشکیل شده به همین خاطر آبیاری آن یکی از موارد مهم در طول مراحل کاشت و رشد است. فضای اطراف ریشه گیاه همیشه نیاز به آب دارد به همین دلیل روش آبیاری قطره ای با استفاده از نوار تیپ پیشنهاد میشود.

شکوفه زدن گیاه هندوانه

12. از بین بردن علف های هرز

باید به طور مرتب علف های هرز رشد یافته اطراف گیاه هندوانه را از بین ببرید.

13. برداشت محصول

دوره رشد هندوانه 4 ماه است. با نزدیک شدن فصل برداشت ساقه های منتهی به هندوانه خشک میشوند. برداشت محصول قبل از اتمام دوره موجب نارس شدن و طعم نه چندان جالب آن میشود. با استفاده از قیچی های باغبانی میتوانید شاخ و برگ های اضافی را بریده و هنداونه را از آنها جدا کنید. با توجه به حجم درخواست و سود اقتصادی آن، توزیع زودتر این محصول از همه جهات به نفع کشاورزان است. به همین دلیل عده ای از باغداران تخم های محصول را در اسفند ماه در گلدان زیر تونل پلاستیکی کاشته و با گرم شدن هوا آنها را به مزرعه انتقال میدهند.

برداشت هندوانه با تکمیل مراحل رشد

جمع بندی:

هندوانه با نام انگلیسی Watermelon به نسبت سایر صیفی جات مانند خیار و خربزه به نور آفتاب بیشتری برای رشد احتیاج داشته و نسبت به سرما بسیار حساس است. این گیاه خزنده با طول شاخه های 5 متر و عمق ریشه 2 متری در خاک یک منبع غنی آنتی اکسدان و دارای انواع ویتامین های A و B و C است. گیاه هندوانه در مناطق گرم و خشک و زیر نور آفتاب رشد بسیار خوبی خواهد داشت. البته در سایر مناطق میتوان مراحل اولیه کاشت هندوانه را در مکان های سرپوشیده مانند گلخانه آغاز کرد و با مناسب شدن هوا آنها را به بیرون و هوای آزاد منتقل کرد. استفاده از نایلون های مالچ مشکی به زودرس شدن محصول کمک فراوانی میکنند.

سوالات متداول:

بذرها یا همان تخم های هندوانه را در ردیف های مرتفع نسبت به سطح زمین با فاصله 1 تا 2 متری از هم بکارید. کاشت در ماه های اسفند یا فروردین باعث برداشت محصول در ماه های تابستان می شود و قیمت بالاتری را به همراه دارد. پس از شکوفه زدن بذرها، مزرعه را هفته ای یکبار آبیاری کنید.

سایر مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید