کشت زیر پلاستیک به نوعی از کشت محصولات با استفاده از نایلون مالچ کشاورزی گفته میشود. جنس این فیلم های پلاستیکی اغلب از پلی اتیلن (PE) است که توسط اکثر تولیدکنندگان به دلیل مقرون به صرفه بودن، انعطاف پذیری و ساخت آسان آن استفاده می شود. پلی اتیلن در ضخامت های مختلفی مانند فرم با چگالی کم (LDPE) و همچنین یک فرم با چگالی کم خطی (LLDPE) عرضه می شود. این نایلون ها را می توان با افزودن عناصر خاصی به پلاستیک اصلاح کرد که به آن خواص مفیدی برای رشد گیاه نیز می دهد مانند کاهش اتلاف آب، تثبیت اشعه ماوراء بنفش برای خنک کردن خاک و جلوگیری از حشرات، حذف تشعشعات فعال فتوسنتزی برای جلوگیری از رشد علف های هرز، محافظت از اشعه مادون قرمز IR، جلوگیری از چکه کردن آب روی برگ گیاهان که موجب سوختگی آنها میشود با افزودنی ضد مه و شبنم. هدف از کشت زیرپلاستیکی در صنعت کشاورزی کمک به مصرف بهینه آب و جلوگیری از هزینه های عملیاتی مانند از بین بردن علف های هرز، سم زدایی و نیروی انسانی است.

کشت زیر پلاستیک محصولات با استفاده از نایلون مالچ چگونه است؟

در این روش با استفاده از نایلون مالچ، یک لایه پلاستیکی نازک روی زمین قرار می گیرد، در مراحل اولیه رشد یا نایلون مستقیماً روی گیاهان قرار می گیرد یا در فواصل معین سوراخ هایی برای کاشت بذر ایجاد میشود. با ایجاد سوراخ هایی روی نایلون، محل دقیق رشد بذر تعیین شده و با جلوگیری از تابش نور خورشید به سایر سطوح از رشد علف های هرز جلوگیری میشود. این لایه ها برای مدت زمان کشت (2 تا 4 ماه) در جای خود باقی می مانند و معمولاً ضخامتی بین 80-12 میکرومتر دارند. نایلون های مالچ و به طور کلی روش کشت زیرپلاستیک برای تولید محصولاتی مانند سبزیجات، انواع صیفی جات و میوه های بوته ای مانند خیار، گوجه فرنگی و … توسط تولیدکنندگان محصولات ارگانیک بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند. عملکرد اصلی مالچ پلاستیکی عایق کاری و حفظ درجه حرارت، جلوگیری از تبخیر رطوبت از خاک، به حداقل رساندن زمان کاشت و برداشت، جلوگیری از رشد علف های هرز و جلوگیری از فرسایش است. می‌توان از فیلم‌های رنگدانه‌دار یا بی‌رنگ استفاده کرد که هر کدام مزایا و معایب خاصی نسبت به دیگری دارند.

توجه داشته باشید که قبل از تعبیه نایلون ها باید زمین شخم زده شود و ردیف هایی به صورت برجسته تر برای کشت بذرها و نایلون کشی ایجاد شود. هم چنین پاکسازی سطح خاک از سنگ، چوب، شیشه و هرگونه شی ای که موجب سوراخ شدن یا پارگی نایلون میشود در کنار اضافه کردن مواد معدنی و کودهای لازم به خاک باید قبل از قرار دادن این نایلونها انجام شود. شما میتوانید به سادگی و در کمترین زمان ممکن این نایلون ها را از گروه تولیدی مهتاب پلاست خریداری نمایید. کیفیت مرغوب، قیمت مناسب، مشاوره رایگان و ارسال سریع از جمله مزایای خرید نایلون کشاورزی از مهتاب پلاست است.

ماشین های مالچ کشی

مزایای کشت زیر پلاستیک

  • مرطوب نگه داشتن خاک
  • آبیاری دقیق تر
  • جلوگیری از رشد علف های هرز
  • دفع حشرات و شته ها مگس ها
  • جلوگیری از فرسایش خاک ناشی از وزش باد و آبیاری
  • محافظت از ریشه خاک در برابر تابش نور خورشید
  • جلوگیری از تماس محصول با خاک
  • تمیز نگه داشتن محصولات و ایحاد ظاهری منظم برای مزرعه
کاشت زیرپلاستیک محصولات

معایب کاشت محصولات زیرپلاستیک

نایلون های مالچ در رنگ بندی مختلفی تولید میشوند که رایج ترین آنها سیاه، سفید و شفاف هستند. مالچ پلاستیکی سیاه تبخیر از خاک را کنترل و رطوبت موجود در خاک را حفظ میکند. از رشد علف های هرز جلوگیری می کند، اما به دلیل تیره بودن نور کافی برای گرم کردن خاک را انتقال نمیدهد. لایه های شفاف نیز نور را از خود عبور می دهند و خاک را گرم می کنند، اما رشد علف های هرز را تقویت می کنند. برای رفع این مشکل فیلم های حساس به نور ساخته شده اند که برای جلوگیری از رشد علف های هرز رنگدانه شده و قادرند نور را برای گرم کردن خاک از خود عبور دهند. اما نسبت به ورقه‌های پلی اتیلن شفاف یا سیاه قیمت بالاتری دارند.

از طرفی تخریب نایلون های پلاستیکی به ذرات کوچکتر میکروپلاستیک‌ها به سلامت خاک، میکروارگانیسم‌ها و ارگانیسم‌های مفیدی مانند کرم‌های خاکی آسیب می‌زند. در حال حاضر هنوز مشخص نیست که آیا این تجزیه پذیری اثرات منفی روی محصولات غذایی کشت شده زیر پلاستیک ها خواهد گذاشت یا خیر. به دلیل این تأثیرات احتمالی، برخی از دولت ها، مانند اتحادیه اروپا تحت برنامه اقدام اقتصاد دایره ای، شروع به تنظیم مقررات استفاده از آن و زباله های پلاستیکی تولید شده در مزارع کرده اند. یکی دیگر از معایب استفاده از نایلون های پلاستیکی برای کشت محخصولات در صنعت کشاورزی زیست تخریب پذیر نبودن آنهاست. از آنجایی که جمع کردن نایلون ها از سطح زمین نیازمند چندین ساعت کار است، متاسفانه در اغلب مناطق کشور با اتمام طول عمر این نایلون ها شاهد رها شدن آنها در دامن طبیعت هستیم. حسینی کارشناس جهاد کشاورزی در مصاحبه با خبرگزاری ایرنا پیشنهاداتی برای حل این مشکل داشته است:

استفاده از دستگاه‌های پشت تراکتوری پلاستیک جمع کن، استفاده از نایلون‌های کشی به شکل تونلی که با استفاده از خم‌های میلگرد و اجسامی شبیه به آن ایجاد شده اند تا بدین ترتیب بتوانند نایلون‌ها را پس از برداشت به آسانی و کامل از سطح خاک جمع‌آوری کنند.

حتما بخوانید: پلاستیک تونلی چیست؟

جمع بندی:

کشاورزی به روش کشت زیرپلاستیک سال هاست که در دنیا به عنوان یک روش ثابت شده برای جوانه زنی سریع تر گیاهان مورد استفاده قرار میگیرد. در کشور ما ایران نیز در این چند سال اخیر شاهد رواج بیشتر این روش توسط باغداران و کشاورزان بوده ایم. تلفیق روش های کشت زیرپلاستیک با نایلون آبیاری قطره ای از جمله روش هایی است که برای کاهش حجم کاری نیروی انسانی و تسریع در روند آبیاری مزارع در کشاورزی مدرن بکار گرفته میشود. از جمله مزایای این روش امکان کشت مجدد محصولات خارج فصل و زودرس شدن آنها که در نتیجه امکان کشت و استفاده مجدد از ظرفیت زمین و سوددهی بیشتر برای کشاورز را در پی دارد. تنها خطری که استفاده کنندگان از روش کشت زیرپلاستیک را تهدید میکند ایجاد اختلال در رشد گیاه به دلیل نفوذ مواد پلاستیکی به درون خاک و واکنش های شیمیایی با عناصر موجود در خاک است. هم چنین به جا ماندن پلاستیک ها در طبیعت پس از فصل برداشت یک خطر جدی برای دام هایی است که در آن مناطق به چرا میروند. امیدواریم کشاورزان عزیز با توجه به این موارد علاوه بر حفظ سلامت محصولات خود، به زیبایی طبیعت و حفظ جان حیوانات نیز کمک کنند.

سایر مقالات

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید